Fortnite'ta Gecikme ve Ping

Fortnite oynarken gecikme veya ping'in ne kadar büyük etkiye sahip olabileceğinin farkındayız. Bu yüzden ping hakkında seni daha iyi bilgilendirmek ve ping'ini nasıl azaltabileceğini anlatmak istiyoruz.


Gecikme veya ping nedir?

Gecikmeyi, bilgisayarından gönderilen bir veri paketinin Fortnite sunucularına gidip, tekrar bilgisayarına dönmesi arasında geçen süre belirler. Gecikme milisaniye (ms) ile ölçülür.


Gecikme veya ping nasıl ölçülür?

Gecikmeyi etkileyen birçok faktör vardır. İşte bunlardan bazıları:

  • Bant Genişliği: Ağ bağlantın üzerinden gönderilebilen azami veri miktarıdır.
  • Veri Hacmi: Ağ bağlantın üzerinden başarıyla gönderilen/alınan gerçek veri miktarıdır. Bu genellikle kb/sn veya Mb/sn ile ölçülür.
  • Yönlendirme: Verinin bilgisayarından sunucuya gitmek ve bilgisayarına dönmek için izlediği yoldur.

Sıklıkla "Ping'im normalde 30ms ama bir anda 60ms oluyor. Lütfen bunu düzeltmeme yardım edin!" gibi istekler alıyoruz.

Peki bu artışa ne sebep oluyor?

Bu çoğu zaman internet hizmet sağlayıcının, bağlantını Fortnite sunucularına yönlendirdiği yol ile ilgili bir sorundur. İnternet hizmet sağlayıcıları, bilgisayarından farklı yerlere etkin şekilde veri taşımak için internet değişim noktaları denilen şeylerden faydalanır. Bu değişim noktaları bilgisayarından Fortnite sunucularına giden ve tekrar bilgisayarına dönen verinin izlediği yol üzerindedir. Bir internet değişim noktasında sorun yaşanırsa veya kullanılamaz duruma gelirse, ping'in olumsuz etkilenebilir. Can sıkıcı olduğunun farkındayız ancak bu gibi sorunları düzeltmek için elimizden gelen pek bir şey yok. Yapabileceğin en iyi şey internet sağlayıcına ulaşmak ve izleme yolu raporunu paylaşmaktır. Bu sayede gecikme veya ping artışlarına neden olan şey hakkında sana daha ayrıntılı bilgi verebilirler.

Pingini kontrol etmek için aşağıdaki veri merkezlerimizi kullanabilirsin.

  • Kuzey Amerika Doğu: ping-nae.ds.on.epicgames.com
  • Merkezi Kuzey Amerika: ping-nac.ds.on.epicgames.com
  • Kuzey Amerika Batı: ping-naw.ds.on.epicgames.com
  • Avrupa: ping-eu.ds.on.epicgames.com
  • Okyanusya: ping-oce.ds.on.epicgames.com
  • Brezilya: ping-br.ds.on.epicgames.com
  • Asya: ping-asia.ds.on.epicgames.com
  • Ortadoğu: ping-me.ds.on.epicgames.com

Windows 10

  1. Başlat'a tıkla.
  2. Ardından cmd yaz ve Enter tuşuna bas.
  3. Açılan pencereye şu ping <veri merkezi bağlantısını gir> -n 50
    Örneğin: ping ping-nae.ds.on.epicgames.com -n 50
  4. Enter'a bastığında bu işlem veri merkezine 50 veri paketi gönderir, ardından sana ortalama gecikmeni ve paket kaybını gösterir.

OS X

  1. Ekranın sağ üst köşesindeki büyüteç simgesine tıkla.
  2. Ağ İzlencesi yaz ve sonucu seç.
  3. Ping sekmesine tıkla.
  4. Ping gönderilecek ağ adresini gir alanına, ping göndermek istediğin veri merkezini gir.
    Örneğin: ping-nae.ds.on.epicgames.com
  5. Yalnızca _____ ping gönder alanına 50 yaz.
  6. Ping düğmesine tıkladığınızda merkeze 50 veri paketi gönderilir ve ardından sonuçlar gösterilir.

Ping'imi düzeltmek için ne yapabilirim?

Ping değerinde artış gözlemlediysen bunun sebebi internet hizmet sağlayıcının yönlendirmesi gibi harici faktörler olabilir. Ancak sorun senin tarafında olduğunu düşünüyorsan, ping veya gecikmeyi düzeltecek yaygın çözümleri aşağıda bulabilirsin:

  • Modemini ve router'ını yeniden başlat: Modeminin ve router'ının fişini çek ve 30 saniye bekledikten sonra tekrar tak.
  • Ethernet bağlantı kablosu kullan: Kablosuz ağ bağlantıları kolayca kesilebilir veya sinyali azalabilir. Bu durum gecikmelere sebep olur. Modemine veya router'ına ethernet kablosuyla bağlanmak bu seçeneği ortadan kaldırır ve sana mümkün olan en hızlı interneti sunar.
  • Farklı bir router kullan: Mevcut router'ında bir arıza varsa yaşadığın gecikmelerin sebebi bu olabilir. Farklı bir yönlendirici deneyerek veya doğrudan modeme bağlantı kurarak performansını artıyor mu kontrol et.
  • Router'ının ideal bir yerde durduğundan emin ol: Eğer router'ın bir dolabın içindeyse, bodrumdaysa, önünde bazı nesneler veya mobilyalar varsa sinyal kaliten büyük ölçüde etkilenir. Router'ını yüksek ve merkezi bir yerde, önünde herhangi bir engel olmayacak şekilde konumlandırmalısın. Çeşitli yerleri dene ve SpeedTest.net gibi araçlar kullanarak en yüksek hız nereden alabildiğini öğren.
  • Router'ının üretici yazılımını güncelle: Üretici yazılımı, router üzerinde düşük seviyede kontrol sahibi olmanı sağlayan bir yazılımdır. Bu, tıpkı grafik sürücülerinde olduğu gibi performansını artırabilir.
  • Router'ının WiFi bandını ayarla: Günümüzde router'larda genelde iki bant oluyor: 2,4 GHz ve 5 GHz. 2,4 GHz evdeki çoğu cihaz için yaygın banttır ve eğer evde WiFi ağına bağlanan çok fazla cihaz varsa bu durum yoğunluğa ve sonucunda gecikmelere sebep olabilir. 5 GHz bandı çok daha az kullanılır ama sinyalleri 2,4 GHz kadar uzağa gitmez. Bu yüzden router'ın bilgisayarına çok yakın değilse daha düşük bir performansa sebep olabilir. İki bandı da deneyip hangisinin daha iyi performans verdiğini incele. Bu ayarı değiştirme yöntemi router'a göre değişiklik gösterir. Nasıl yapıldığını öğrenmek için router'ının üreticisine danışmanda fayda var.
  • Fortnite'ta Karşılaşılan Kozmetiklerin İndirilmesi özelliğini devre dışı bırakmayı dene: Bu özelliği nasıl devre dışı bırakacağını öğrenmek için buraya tıkla.

Bu makale sorunu çözdü mü?

Aradığını bulamıyor musun?

    BİZE ULAŞ